joi, 28 aprilie 2011

Taj Mahal – templul iubirii

Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit in secolul XVII de catre Shah Jahan, imparatul mogul al Indiei si este de fapt un mormant pentru sotia sa Mumtaz. Povestea spune ca Shah Jahan a fost indragostit de sotia sa Mumtaz cu care s-a casatorit cand ea avea 17 ani. In cei 17 ani de casnicie, ea a nascut de nu mai putin de 16 ori, iar la ultima nastere, probabil epuizata de atatea nasteri – conditiile sanitare din acei ani nu erau prea moderne chiar si pentru un imparat de puterea si bogatia lui Shah Jahan, a murit. La auzul stirii, Shah Jahan a avut un soc – contemporanii spun ca desi avea parul negru ca pana corbului, intr-un minut dupa aflarea stirii a albit pe loc. Zeci de zile, Shah Jahan a ramas inchis in casa, jelindu-si sotia si apoi s-a hotarat sa construiasca cel mai frumos mormant din lume, un adevarat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul.

Taj Mahal este construit in intregime din marmura alba iar frumusetea sa este mai presus de orice descriere in cuvinte, mai ales la rasit si apus. De asemenea, monumentul pare ca straluceste atunci cand este luna plina. In diminetile in care se lasa ceata, turistii pot fi martorii unei privelisti uimitoare.
Constructia monumentului a durat 22 de ani si la ridicarea sa au lucrat 20.000 de muncitori. Edificiul a fost finalizat in anul 1648 avand un cost de 32 de milioane de rupii. Documentele constructiei care au supravietuit timpului arata ca arhitectul a fost Ustad Isa, un renumit arhitect iranian. Aceste documente contin numele celor angajati si inventarul materialelor folosite la constructie, dar si originea lor. Au fost angajati mesteri foarte buni din Delhi, Qannauj, Lahore, si Multan. Pentru alte sarcini foarte calificate au fost angajati mesteri in Bagdad, Shiraz si Bukhara.
Taj Mahal este un simbol al dragostei eterne ce fascineaza privitorul in peisajul roscat din jur. Acest monument impresionant era descris de Rabindranath Tagore ca o lacrima pe obrazul timpului. De o frumusete uluitoare, Taj Mahal se numara cu siguranta printe cele mai importante obiective turistice din lume!

Un comentariu:

  1. De remarcat la Taj Mahal este si simetria perfecta. Din orice unghi ai privi templul vei avea in fata aceeasi imagine (Totusi simetria a fost stirbita la moartea lui Sash Jahan, cand una din fiicele sale l-a ingropat langa sotia sa - acest lucru stricant perfectiunea formelor).

    Un alt element interesant este dat de modul in pietrele de marmura sunt asezate: in asa fel incat, in cazul unui cutremur, sa cada spre exterior. Un paradox aici este faptul ca teritoriul nu are o activitate seismica; totusi unii cercetatori precizeaza existenta unui cutremur devastator in zona Rusiei de astazi, care s-ar fi resimtit si in India, desi foarte slab. Astfel, argitectul (Ustad Isa) a "aplicat" aceasta tehnica pentru ca greutatea pietrelor de marmura sa nu stirbeasca frumusetea si memoria celei mai iubite femei.

    RăspundețiȘtergere